ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΑΝ ΕΧΩ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ;

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ
Ο Δωδεκάλογος για την πρόληψη στα πόδια των ατόμων με διαβήτη

• Δεν περπατάμε ξυπόλυτοι ή μόνο με τις κάλτσες, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης.


• Φοράμε άνετα παπούτσια με χοντρό πάτο. Προτιμούμε παπούτσια με βαθύ και ευρύ πέλμα, με αρκετό μήκος και ύψος μπροστά για να χωράνε τα δάκτυλά μας και αρκετό πλάτος στην περιοχή των μεταταρσίων (στο κουτεπιέ). Προτιμούμε να φοράμε αθλητικά παπούτσια, όχι παπούτσια με τακούνια.


• Προτιμούμε να αγοράζουμε καινούρια παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι πρωινές ώρες.(το απόγευμα τα πόδια μας είναι πιο πρησμένα από το πρωί). Μπορούμε να σχεδιάσουμε το αποτύπωμα του πέλματος μας σε όρθια θέση σε ένα χαρτόνι και να το τοποθετήσουμε στα καινούρια παπούτσια, για να δούμε αν το αποτύπωμα χωράει άνετα στον πάτο του παπουτσιού. Φοράμε τα καινούρια παπούτσια για 1-2 ώρες την ημέρα στην αρχή.


Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα παπούτσια για τυχόν μικροαντικείμενα στο εσωτερικό τους(π.χ. πετραδάκια, κέρματα, καρφιά κ.λ.π) ή για χαλασμένες ραφές και πάτους.


• Δεν φοράμε σφιχτές κάλτσες. Προτιμούμε κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, μάλλινες ή ειδικές κάλτσες που μας προτείνει ο γιατρός μας.


Πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά και τα στεγνώνουμε προσεκτικά. Προσέχουμε και στεγνώνουμε ιδιαίτερα τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα προσπαθώντας να μην τα απομακρύνουμε πολύ μεταξύ τους.


Ελέγχουμε τα πόδια κάθε βράδυ για μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάκτυλα. Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε τα πόδια μας οι ίδιοι, χρησιμοποιούμε καθρέφτη για να μπορέσουμε να δούμε τα πέλματα ή ζητάμε την βοήθεια ενός συγγενή ή φίλου. Ψάχνουμε για αλλαγές του συνηθισμένου χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατσουνιές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.


• Αν ανακαλύψουμε οτιδήποτε που δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι μας δεν προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε μόνοι μας. Ενημερώνουμε το διαβητολόγο που μας παρακολουθεί.


• Δεν αφαιρούμε κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα του εμπορίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρόπετρα.


• Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για το μπάνιο. Το χλιαρό νερό θερμοκρασίας 37C είναι το καταλληλότερο. Δοκιμάζουμε το νερό της μπανιέρας και του ντους με τον αγκώνα μας πριν κάνουμε ζεστό μπάνιο. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα πόδια μας πολύ κοντά στη φωτιά και σε θερμάστρες και δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα στον ήλιο.


• Καταπολεμούμε την ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ενυδατικές κρέμες ή αφρούς,(περιέχουν ουρία) που συνιστούν ειδικοί. Δε βάζουμε κρέμες ενυδάτωσης ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Το ξηρό δέρμα μπορεί να σκιστεί και οδηγήσει στη δημιουργία πληγών.


• Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε λίμα και να λιμάρουμε τα νύχια μας, παρά να τα κόβουμε οι ίδιοι με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι. Δεν κόβουμε ποτέ τα νύχια που έχουν μεγαλώσει μέσα στο δέρμα. Προτιμούμε η περιποίηση των ποδιών να γίνεται από ειδικό.

 1-2 φορές το χρόνο δείχνουμε τα πόδια μας στο Διαβητολόγο μας

Σημάδια που μας οδηγούν σε γιατρό:

1. Πόδι που πονά
2. Πόδι που άλλαξε χρώμα(κόκκινο ή μελανό)
3. Πόδι που είναι θερμό(όλο ή ένα μέρος του)
4. Άσχημη οσμή στα πόδια
5. Φουσκάλες ή μικρές πληγές

Πηγή: Εταιρεία μελέτης παθήσεων διαβητικού ποδιού