ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ;

Από τα πρώτα ζητήματα που είναι καλό να συζητήσετε με το γιατρό σας είναι τι μπορείτε να αλλάξετε στην καθημερινότητά σας.

Χάνω βάρος: ακόμη και μια μικρή μείωση π.χ. 5 κιλών είναι δυνατό να προκαλέσει πτώση της πίεσης και αυτό να οδηγήσει το γιατρό να αποφύγει, να μειώσει ή και να διακόψει τα φάρμακα ανάλογα με το αρχικό ύψος της πίεσης.


Ασκούμαι ιδανικά για τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά με γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο, όχι όμως άρση βάρους, και αφού πρώτα έχω μιλήσει στο γιατρό μου για το είδος της άσκησης που μου επιτρέπεται, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας μου.


Αλλαγή διατροφής


Περιορίζω στο ελάχιστο το αλάτι και τα αλμυρά φαγητά, τα τυριά, τα αλλαντικά, τα παστά καθώς και τα τυποποιημένα τρόφιμα.

Είναι μύθος ότι τα πορτοκάλια ανεβάζουν την πίεση. Δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, ενώ το κάλιο που περιέχουν μπορεί να ισορροπεί την κατάσταση σε ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα και διουρητικά φάρμακα.


Προσοχή στο γκρέιπ φρουτ: δεν πρέπει να καταναλώνεται όταν ο ασθενής λαμβάνει μια κατηγορία αντιυπερτασικών φαρμάκων που λέγονται αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Γι αυτό μιλήστε με το γιατρό σας.


Σχετικά με το σκόρδο: σε φυσική μορφή ή χάπια έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όμως, επειδή απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες, δε συνιστάται για θεραπευτική χρήση.


Ο καφές σε τακτική και χρόνια χρήση δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση και δεν υπάρχει κανένας λόγος διακοπής του. Φυσικά η υπερβολική και απότομη λήψη του δε συνιστάται.


Επομένως, ο γιατρός εκτιμά πρώτα τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχει ο ασθενής. Αν αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος τότε η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να είναι αποδειχθεί αρκετή. Αν όμως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, τότε η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται συστηματικά από τον ασθενή.