ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΑΝ ΠΑΡΩ ΦΑΡΜΑΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΩΩ ΟΤΙ ΘΕΛΩ;

Η απάντηση είναι ότι η δίαιτα είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση και η θεραπεία ξεκινά με αυτή και δεν εγκαταλείπεται ποτέ, ακόμα και όταν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή.

Τα λιπίδια του αίματος αποτελούνται από: την ολική χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη, που μεταφέρει την χοληστερόλη στους περιφερικούς ιστούς και ευθύνεται κυρίως για τη σταδιακή απόφραξη των αγγείων του οργανισμού μας, την HDL (καλή) χοληστερόλη, που απομακρύνει τη χοληστερόλη από τους περιφερικούς ιστούς προς το ήπαρ και προστατεύει τα αγγεία, και τα τριγλυκερίδια. Μια από τις πρωταρχικές συστάσεις που γίνονται από το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας , για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων , είναι να μειώσετε τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα σας αρχικά μέσω της διατροφής και στην συνέχεια , σε περίπτωση που οι τιμές με την σωστή διατροφή παραμένουν υψηλές να ξεκινήσετε φαρμακευτική αγωγή.

Οι διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε σε πρώτη φάση είναι :


• Κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, με προτίμηση στα λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, τσιπούρα, σολομός, τόνος και σαρδέλα (τη σαρδέλα με επιφύλαξη σε περίπτωση που έχετε αυξημένη αρτηριακή πίεση). Τα ω3 λιπαρά που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των τριγλυκεριδίων, αλλά και να προφυλάξουν τα αγγεία από πιθανότητα θρομβώσεων και δημιουργία φλεγμονών


Μείωση της κατανάλωσης των βλαβερών λιπαρών από τη διατροφή και όχι μόνο της συνολικής πρόσληψης λίπους. Τα <<βλαβερά >> λιπαρά , όπως τα trans και τα κορεσμένα λίπη είναι αυτά που πρέπει να μειώσουμε από την διατροφή μας και να τα αντικαταστήσουμε με παρθένο ελαιόλαδο, στη σαλάτα και στο μαγείρεμα, να χρησιμοποιούμε φυτικές στερόλες, αντί για ζωικό βούτυρο, και ξηρούς καρπούς - με μέτρο- για των πρόσληψη των απαραίτητων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως η υπέρμετρη κατανάλωση ελαιόλαδου και φυτικών στερολών μπορεί να συντελέσει στην αύξηση του βάρους, που αποτελεί εξίσου επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.


• Συστηματική κατανάλωση φρούτων με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα (πολύ σημαντικές πηγές μετάλλων, βιταμινών και φυτικών ινών), λαχανικών με πολύ σκούρο πράσινο χρώμα καθώς και αναποφλοίωτου ρυζιού, δημητριακών και ζυμαρικών ολικής άλεσης που αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε 30γρ. φυτικών ινών ημερησίως, αφού συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων της HDL <<καλής>> χοληστερόλης.


• Περιορισμένη χρήση οινοπνεύματος. Το οινόπνευμα, ημερησίως, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20-30 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει όχι περισσότερα από δυο ποτά την ημέρα για τους άντρες ή 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.


• Η άσκηση πρέπει να είναι συστηματική και όχι περιστασιακή. Είναι ικανοποιητική όταν περιλαμβάνει μέτριας έντασης άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι ή ποδήλατο, επί 30 έως 45 λεπτά, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα. Συμβάλλει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.


Διακοπή καπνίσματος και ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως σε τιμές <140/90 mmHg, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης αλατιού σε 2-3 γρ. ημερησίως.


Τέλος είναι πολύ σημαντικό να μειώσετε το σωματικό σας βάρος σε περίπτωση που έχετε δείκτη μάζας σώματος > 25 και περίμετρο μέσης >94-102 εκ. για τους άνδρες και > 80-88 εκ. για τις γυναίκες. Η απώλεια βάρους συμβάλλει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης και στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Ωστόσο, πολλές φορές, παρά την αυστηρή τήρηση των διατροφικών οδηγιών τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων παραμένουν αυξημένα και κρίνεται απαραίτητη η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής από το γιατρό σας.
Γράφει η Σοφία Παπικινού, Κλινική Διαιτολόγος